Kereta Elektrik Untuk Kemudahan Jemaah Haji Di Mekah - wannursyarifah

as-Sirah an-Nabawiyah

2017-08-23

Kereta Elektrik Untuk Kemudahan Jemaah Haji Di MekahKereta Elektrik Untuk Kemudahan Jemaah Haji Di Mekah

Kereta Elektri Untuk Jemaah Haji

Jemaah haji boleh mendapatkan kemudahan kereta elektrik di masjidil haram,mekah sepanjang musim ibadah haji.Kereta elektrik ini disediakan oleh kerajaan arab saudi bagi jemaah haji yang uzur dan tidak mampu melakukan ibadah saie.Dengan adanya kemudahan ini,diharap dapat memberikan sedikit kelegaan untuk jemaah yang uzur dan kurang upaya.

Ibadah saie memelukan seseorang jemaah haji berjalan sejauh kira-kira berjarak 3 kilometer diantara safa dan marwah.

Kereta Elektrik Untuk Kemudahan Jemaah Haji Di Mekah


Kadar Bayaran Sewa Kereta Elektrik

Kadar sewaan kereta elektrik untuk seorang telah ditetapkan sebanyak Sr50 dan dua orang pada harga Sr100.Jemaah yang ingin menggunakan kemudahan ini haruslah mendapatkan nasihat cara-cara penggunaanya agar tidak timbul isu lain seperti kemalangan atau kemudaratan semasa dalam penggunaanya.Jemaah yang kurang mahir menggunakan kereta elektrik ini perlu berhati-hati dan mendapatkan nasihat tata cara menggunakan kereta elektrik ini di kaunter atau pegawai perkhidmatan yang ditetapkan.


memudahkan jemaah haji mendapatkan kemudahan kereta elektrik

Papan tanda untuk memudahkan jemaah haji mendapatkan kemudahan kereta elektrik yang disediakan didalam masjidil haram,mekah.

kereta elektrik di masjidil haramHarga sewa kereta elektrik di mekah sr50


Diharapkan kemudahan kereta elektrik ini memberikan keselasaan dan dapat membantu penyempurnaan ibadah saie sekaligus ibadah haji berjalan dengan lancar dan teratur.


1 comment:

  1. Alhamdulillah...memudahkan dan memotivasikan para jemaah..

    ReplyDelete