Tukar Duit Sebelum Pergi Umrah atau Haji

Kita jangan terlupa akan sesuatu perkara yang penting.Iaitu menukar wang sebelum ke tanah suci mekah dan madinah.Mekah untuk melakukan ibadah umrah dan madinah menziarah makam Rasulullah s.a.w.

tukar duit ringgit ke riyal
Sangat penting menukar wang agar urusan perjalanan kita berjalan dengan baik dan teratur.Disini saya akan memberi contoh-contoh ringkas dimana kita boleh menukar wang ringgit kepada riyal.Panduan dan tips juga akan diberikan agar kita dapat kadar yang sangat berharga dan jimat masa serta mudah.

Pertama sekali kita perlu mencari atau survey dulu tempat-tempat nak tukar duit kita kepada riyal.Disini matawang arab saudi adalah dalam RIYAL atau simbolnya SR.Jika kita tidak tahu sebut atau tidak tahu matawang negara tersebut,sebut sahaja mahu pergi umrah/Haji ke mekah,maka pengurup wang tersebut dah dapat agak yang kita perlukan wang riyal ni.Jangan tersalah menukar jenis wang,jikapun menukar dalam dollar us,masih diterima lagi,jika menukar kepada matawang lain,wallahualam.


Dah jumpa tempat yang menawarkan kadar yang sesuai dengan kita,maka bolehlah kita menukarkan jumlah yang kita mahukan.Ataupun kita boleh cara secara online dan ambil nombor telefon pejabat atau pekerja tersebut,kemudian simpan dan hubungilah tanya apa-apa tentang tukaran ringgit ke riyal.


Saya pernah bertanya juga,saja-saja tanya,saya tanya,nak tukar satu ringgit kepada riyal berapa ? pekerja sana jawab kalau satu tidak diterima,sebab mereka jual dalam kuantiti yang besar huhu.Saya juga ada tanya ditempat lain juga selain dari tempat tu,tak silap diselayang.Saya nak tukar ringgit kepada dui mesir iaitu pound.Sesetengah tempat tidak ada,jadi maka itu kena survey dulu tempat-tempat yang menawarkan.


Kesimpulanya,ambil berat perkara-perkara seperti ini:

*Kadar terbaik diantara pengurup wang tersebut.
*Jumlah/berapa nak tukar.
*Wang kecil atau wang besar (wang kecil sesuai untuk membeli keperluan makanan,kalau pergi ke mesir,wang kecil wang besar ni banyak mainkan peranan,mahu naik bas atau membeli di kedai runcit,berilah wang besar,tentu mereka minta wang kecil huhu,kowt la kan)
*Jenis matawang negara nak pergi tu harus tahu,kalau tidak pun,sebutkan negara tersebut,dan pastikan wang yang anda dapat adalah laku atau sama dengan matawang negara nak dilawati.

    Kalau ada tips lain,inn syaAllah saya update dalam artikel yang lain.Semoga yang ingin berumrah haji tu,mendapat balasan pahala disisi Allah.


    Untuk tutorial tempah hotel penginapan di mekah dan madinah boleh klik disini menempah penginapan hotel.

    Saya khususkan untuk berkongsi mengenai haji dan umrah disini iaitu laman untuk himpunkan tips dan panduan serta informasi mengenai ibadah haji dan umrah serta berkaitanya http://hotelmekahmadinah.blogspot.com/
    Tukar Duit Sebelum Pergi Umrah atau Haji Tukar Duit Sebelum Pergi Umrah atau Haji Reviewed by Nursyarifah Syed Putera on 16:26 Rating: 5

    No comments